Liofilizowany sok z czerwonego buraka - jak działa?

Udostępnij:

O tym, że buraki są zdrowe, nikogo nie trzeba chyba przekonywać szczególnie intensywnie. Nikt nie musi być też zachęcany do picia soku z buraka choćby po to, aby wzmocnić kości i poprawić odporność. Od niedawna jednak w mediach pojawiają się informacje na temat tego, że sok z buraka w proszku może być jeszcze lepszą opcją dla ludzkiego zdrowia niż sok w klasycznym wydaniu. Warto więc sprawdzić, jak działa liofilizowany sok z czerwonego buraka.
 

Tajemnicze pojęcia i problem z naturalnością

Wiele osób w ogóle nie jest zainteresowanych podejmowaniem dyskusji na temat zalet liofilizowanego soku z buraka. Powtarzają, że najlepsze jest to, co naturalne i uważają, że zamykają w ten sposób dyskusję. Tymczasem w rzeczywistości przytaczają wówczas argumenty przemawiające właśnie za sokiem z buraka w jego liofilizowanej postaci. Trudno przecież mówić o naturalności, skoro rezygnujemy z wielu części buraka, aby uzyskać z niego sok. Nie można też zapominać o tym, że witaminy, o których mówi się tak chętnie w kontekście zdrowego odżywiania, także nie są monolitem. Dzieli się je na takie, które rozpuszczają się w wodzie oraz na takie, które potrzebują tłuszczów, aby ujawnić swoje działanie. Kurczowo trzymając się pewnych zasad i nie mając świadomości tego, że sami je tworzymy, tak naprawdę odcinamy się od tego, co jest naturalne.

Warto też zwrócić uwagę na to, że sam termin liofilizacji także jest dla wielu osób tajemniczy. Budzi pewien niepokój, a jednocześnie w wielu ludziach nie wywołuje wcale potrzeby uzupełnienia wiedzy. Warto więc wyjaśnić, że jest to błyskawiczne zamrażanie, a następnie odparowywanie, proces ten jest więc możliwy z wykorzystaniem próżni. Proces ten chroni zatem bioenzymy i inne substancje aktywne, które w czasie tworzenia soku z buraka w jego klasycznej postaci mogą zostać „wygotowane”.

Jak działa liofilizowany sok z buraka?

Zainteresowanie sokiem z liofilizowanego buraka jest coraz większe przede wszystkim dlatego, że posiada on szereg właściwości, które powinny wydać się interesujące z naszego punktu widzenia. Tu warto wspomnieć przede wszystkim o tym, że poprawia on parametry krwi, aktywuje więc zarówno układ krążenia, jak i pracę mięśni. Sportowcy, którzy deklarują, że po wypiciu soku z buraka mają znacznie więcej energii, wcale więc nie przesadzają. Burak liofilizowany jest także cennym źródłem błonnika. Poprawia pracę jelit, prowadzi do ich oczyszczenia, a tym samym sprawia, że lepiej wchłaniają one substancje odżywcze. Jego zaletą jest również to, że zwiększa uczucie sytości, to zaś sprawia, że jest sojusznikiem wszystkich tych osób, które nieustannie przegrywają walkę z pokusą podjadania.

Na liofilizowany sok z buraka można liczyć także wtedy, gdy ma się problemy z wątrobą. To znakomity sposób na poprawę metabolizmu i usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. W jego składzie znajdują się także przeciwutleniacze. Te znane są przede wszystkim z tego, że hamują tempo, w jaki starzeje się nasz organizm, poprawiają jednak również poziom jego odporności na infekcje. Za sok z liofilizowanego buraka podziękuje nam również mózg.

Jak i kiedy działają suplementy diety na...

Co zrobić, aby w tym sezonie jesienno-zimowym nie obawiać się grypy? Jednym z najlepszych rozwiązań może okazać się wzmacnianie odporności. Pomaga w tym hartowanie się, odpowiednia dieta...

Skuteczna suplementacja

Na naszej stronie znajdziesz artykuły oraz porady dotyczące suplementów diety.