Każdy ruch ma znaczenie dla poprawy naszego zdrowia. Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wszystkim dorosłym co najmniej 150-300 minut tygodniowo umiarkowanej lub energicznej aktywności fizycznej o charakterze aerobowym, a dzieciom i młodzieży – średnio 60 minut dziennie.

Sport wyczynowy to inna sprawa. Czasami trzeba wytrzymać bardzo intensywne i wyczerpujące okresy treningu. Przetrenowanie może prowadzić do stanu ciągłego stresu, który powoduje ciągłe utlenianie. Powoduje to powstawanie nadmiernej ilości wolnych rodników, co może prowadzić do przewlekłego zmęczenia.

Organizm nie ma innego wyjścia, jak tylko bronić się za pomocą przeciwutleniaczy. Ich działanie polega na spowalnianiu utleniania innych cząsteczek, neutralizowaniu wolnych rodników, a tym samym zapobieganiu uszkodzeniom tkanek.

Przeciwutleniacze zwalczające przetrenowanie

Istnieje wiele różnych przeciwutleniaczy. Najważniejsze z nich to witaminy, ale ważną rolę odgrywają również minerały, zwłaszcza selen i cynk, oraz polifenole.

Witamina C i E

Witamina C wspomaga rozwój struktur kostnych, poprawia wchłanianie żelaza, wspomaga wzrost i naprawę prawidłowej tkanki łącznej, bierze udział w produkcji kolagenu, metabolizmie tłuszczów i gojeniu się ran. Krótko mówiąc, stymuluje naprawę i tworzenie najważniejszych tkanek potrzebnych podczas aktywności fizycznej. Nie zwiększa jednak wydolności sportowej.

Witamina E jest grupą składników rozpuszczalnych w tłuszczach, podzieloną na dwie grupy: tokoferole i tokotrienole, z których pierwsze są najważniejsze. Wśród jej zalet należy wymienić zdolność zapobiegania miażdżycy tętnic, a jej działanie przeciwutleniające sprzyja eliminacji wolnych rodników.

Selen

Selen jest minerałem, który opóźnia starzenie się komórek i pomaga zapobiegać ich degeneracji. Specjaliści wskazują, że występuje on naturalnie w żywności pochodzenia zwierzęcego, niektórych warzywach i pełnych ziarnach oraz w orzechach.

Katechiny

Są to flawonoidy, które wydają się mieć uznane działanie antyrakowe, choć ich właściwości są znacznie szersze.

Związki fenolowe

Ostatni antyoksydant na liście, występujący w owocach i warzywach. Ważne jest, aby włączyć je do diety, ponieważ blokują one działanie wolnych rodników i mają działanie zapobiegawcze w stosunku do materiału komórkowego i komórek.

Teraz, gdy już wiesz, dlaczego antyoksydanty są ważne dla sportowców, z pewnością będziesz miał ochotę na więcej wiadomości ze świata sportu dostępnych w babol.pl