Chleb nie jest synonimem glutenu

Fałszywe przekonanie, że tylko unikając chleba lub mąki pszennej można uniknąć glutenu prowadzi do tego, że wiele osób z nietolerancją nie wybiera właściwych pokarmów. Gluten tworzą białka, które są obecne w nasionach pszenicy i innych traw, takich jak jęczmień czy żyto, dlatego każdy produkt zawierający te zboża będzie zawierał gluten, np. piwo.

Celiakia to nie to samo co nietolerancja glutenu

Cierpienie na celiakie to nie to samo co nietolerancja glutenu. Choć objawy są podobne, przyczyny i konsekwencje nieprzestrzegania ścisłej diety bezglutenowej są bardzo różne. Celiakię określa się jako trwałą nietolerancję, w której kontakt jelita z glutenem powoduje immunologiczny stan zapalny jelita. Natomiast nietolerancja glutenu jest reakcją przewodu pokarmowego na gluten, ale nie wpływa na organizm immunologicznie.

Bezglutenowe diety odchudzające

Choć takie przekonanie istnieje, odchudzanie nie ma nic wspólnego z glutenem. Choć w niektórych przypadkach nietolerancja może utrudniać odchudzanie, rezygnacja z glutenu nie jest równoznaczna z odchudzaniem. Zrównoważona dieta i regularne ćwiczenia fizyczne to najlepszy sposób na zapewnienie sobie dobrej kondycji. Więcej informacji o tym zagadnieniu tutaj: https://fitmaster.pl/schudne-na-diecie-bezglutenowej

Dlaczego żywność bezglutenowa jest droższa?

Bo mąka pszenna jest najtańsza i najbardziej rozpowszechniona, co oznacza, że koszty produkcji produktów na bazie pszenicy też są najtańsze. Posiadanie sterylnej atmosfery i zapewnienie braku zanieczyszczeń w postaci glutenu w celu zapobiegania zatruciom pokarmowym to dodatkowy koszt przy produkcji produktów bezglutenowych.

Czy można zrobić w domu chleb bezglutenowy?

Przygotowanie chleba bezglutenowego w domu jest prawie niemożliwe. Chleby to „żywe ciasta”, rosną i zmieniają swój smak, zapach i rozmiar pod wpływem czasu, temperatury i wilgotności, a jedyną rzeczą, jaką piekarz lub amator może z tym zrobić, jest znajomość czasu i temperatury, w których można uzyskać najlepszy rezultat. Gluten odpowiada za to, że chleb wyrasta i ma charakterystyczną konsystencję, dlatego nie ma sensu zastępować mąki pszennej używanej do wyrobu domowego chleba inną mąką, np. kukurydzianą lub ryżową.  Aby stworzyć produkty bezglutenowe, nie używa się tylko jednego składnika, ale mieszanki mąk bezglutenowych i innych elementów (dodatków), które pozwalają uzyskać wykończenie podobne do mąki pszennej.