Po wodzie, nasze ciało składa się głównie z białka. Jest głównym składnikiem komórek i jest niezbędne do życia. Białko jest wykorzystywane do budowy i utrzymania tych części naszego ciała:
- Mięśnie: odpowiedzialne za ruch oraz mięśnie wokół naszych organów i serca.
- Kolagen: zapewnia strukturę tkanek (np. chrząstki w stawach).
- Skóra, włosy i paznokcie: składają się głównie z białka.
- Hemoglobina: przenosi tlen w organizmie.
- Hormony: działają jako chemiczni posłańcy organizmu.
- Enzymy: regulują metabolizm; wspierają ważne reakcje chemiczne, które umożliwiają trawienie pokarmu, wytwarzają energię do skurczu mięśni i regulują produkcję insuliny.
- Przeciwciała: odgrywają rolę w układzie odpornościowym.
Po 50 roku życia, o ile nie zrobimy czegoś, aby temu zapobiec, możemy tracić 1% masy mięśniowej rocznie, a co za tym idzie, również siłę mięśniową. Ważne jest, aby utrzymać masę mięśniową, ponieważ to właśnie ona pomaga nam zachować siłę i ruch, a to jest to, czego potrzebujemy, aby nadal cieszyć się pełnym i aktywnym życiem. Połączenie odpowiedniego spożycia białka rozłożonego w ciągu dnia i ćwiczeń oporowych wykorzystujących wszystkie główne grupy mięśniowe pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej. Wykazano, że siła mięśniowa zmniejsza się o około 20-40% od 20 do 70 roku życia i o ponad 50% do 90 roku życia.
Dostarczanie potrzebnego nam białka
Białko jest złożoną strukturą, składającą się z mniejszych składników zwanych aminokwasami, które są ze sobą połączone. Niektóre z tych aminokwasów są „niezbędne”, co oznacza, że są one kluczowe dla życia i nie mogą być wytwarzane przez organizm ludzki, dlatego należy je pozyskiwać z pożywienia. Ponieważ nasz organizm nie jest w stanie przechowywać aminokwasów w zwykły sposób, musimy upewnić się, że otrzymujemy je codziennie poprzez to, co jemy. Jakie źródła białka są najlepsze? W tym artykule wymienione zostały najzdrowsze pokarmy.
Wyzwanie związane z konsumpcją białka
Z wiekiem ludzie jedzą coraz mniej, a powodów takiego stanu rzeczy może być wiele. Czy jest to zmniejszone zainteresowanie gotowaniem, brak apetytu, zmiany w zapachu i smaku, ludzie mogą przestać otrzymywać potrzebne im składniki odżywcze – nawet jeśli ich potrzeby żywieniowe często wzrastają. Uzyskanie odpowiedniej ilości białka może być wyzwaniem dla wielu starszych osób. Wykazano, że zwiększone spożycie białka pomaga zmniejszyć utratę mięśni związaną ze starzeniem się, a w konsekwencji pomaga utrzymać siłę i funkcje mięśni.